Schaap!


Author: Wolf posted in Body

Tags: Untagged 

Oogsttijd in het klein.
Ik verwerk vijgen tot suikerloze compote, droog pepers, weck pepers, maak sambal, rooi Yacon [die de eerste en vooralsnog enige nachtvorst niet heeft doorstaan], twijfel over de boerenkool, red wat er te redden is uit de kas [te grote planten in te kleine kas, tomaten allang geruimd/verwerkt], haal nog meer peperplanten naar de werkruimte binnen, steel houtzaagsel van de gemeente die hier aan de overzijde twee royale bomen heeft versnipperd; manicuur de kruidenbakken, ruk woekerende Nachtschades uit, ontdek daaronder enkele prachtige planten die ik inderdaad zelf heb aangeplant maar die dus verloren gingen onder die Nachtschades en... kortom... tussen het werk door [want dachten ze nou echt dat ze me op de bank kregen?!] is het nog meer werk in de tuinen.
En dat vind ik leuk!

Maar mijn zeer kortstondige zonder-werk-igheid gaf me EINDELIJK de kans om een nieuwe ronde haggis te produceren! 

Dit is de derde keer dat ik dit Very Scottish product zelf ga maken.
Bij de eerste keer blies ik in het holst van de nacht mijn smoothy-maker op, wat ik uiterst vermakelijk vond.
Bij de tweede keer had ik al een vleesmolen. Haggis bestaat tenslotte minimaal uit hart, lever, longen van schaap; runderniervet; eventueel wat vleesrestjes van het schaap, maar dat is optioneel - en voorts bouillon, havervlokken en kruiden.
Vreemd recept voor een vegetariër maar voor mij is haggis zó onweerstaanbaar dat je daarom voor mijn part "flexitariër" mag noemen.
Voor de ingrediënten voor haggis is geen dier ooit gefokt of geslacht; het zijn bijproducten.

Origineel hoor ik de gemalen haggis-ingrediënten in een schapenmaag te frottelen, die dicht te naaien en dat dan urenlang in een grote pan te laten koken. [De bereidingstijd voor haggis is minimaal 5 kookuren.]
Aan schapenmaag kwam ik bij de tweede keer al niet, ik heb daar darm gebruikt; aan darm kwam ik de derde keer ook niet meer, maar dat vond ik helemaal niet erg meer.
Want ik had de braadzak ontdekt!

Bij de tweede keer haggis maken had ik meer vulling dan darm. Het restant heb ik verder verwerkt in "braadzakken" . Dat werkte als een tierelier en sterker nog, de structuur van de haggis werd er veel prettiger van dan die ik verwerkt had in de darm.
Je levert wellicht wat in op schapensmaak maar het eindresultaat is fantastisch!

Wat ik nu ook weet: als je de bouillon schapiger wil maken, zou je bij een halal-islamitische slager terecht moeten kunnen.
Ik ben nog op zoek naar een dergelijke bouillonblokjesleverancier.

Omdat na de tweede ronde het aantal afnemers van mijn haggis explosief toenam, heb ik in deze derde ronde alle hoeveelheden verdubbeld.
Ik lever in bakjes van 200 gram aan familie vrienden kennissen liefhebbers bezoekers.
Op elk feestje waarbij hartige hapjes worden geserveerd: het loopt storm!!

Wat nou zo leuk is.
Mensen die op voorhand NEE zeggen tegen haggis, want: BWAAAAAHHHH!!!!
Die het dan toch een héél klein beetje proberen.
Die dan helemaal verkocht raken.
En die dan elke keer bij de eieren van onze Catootjes, meteen een bakje haggis bijbestellen.
<br />:O}}}