Ik kwam in mijn tuinkas om de tomaten, pepers en paprika's te verzorgen en ontdekte een bak met kiemplantjes die ik op de grond in de kas had laten staan, waar die niet hoorde [veel te warm].
Pak de bak weg en hóla! Ligt me daar een berg miereneieren!
Is al de tweede keer dat ik met mierwerkzaamheden in de kas te maken heb; onlangs bleek een zak tuinaarde te zijn omgevormd tot volledige mierenkolonie, hetwelk mij voor de uitdagende opgave zette een nieuwe locatie voor deze kolonie te vinden die beter geschikt was dan mijn zak tuinaarde - en dat lukte.
Nu pakte ik deze bak weg.
Binnen enkele seconden verschenen werkmieren.
Binnen nog wat seconden begonnen ze met het verslepen van de eitjes naar ondergronds.
Binnen een minuut was er een trein van werkmieren hard aan het werk om alle eitjes ondergronds te brengen.

Mieren eierenmieren eieren weg
Tien minuten later was er geen spoor meer te bekennen van wat zojuist nog een berg miereneieren was geweest.

Mij past slechts respectvol zwijgen.

01-07-2017 01:22:00
8475
Print
 
Comments List
Goede morgen Wolf. Mieren zijn interessante insecten en je hebt weer kunnen zien dat ze ook heel sociaal samen werken. Al zijn ze in je kas natuurlijk niet op hun plek, ze houden ook 'vee' in de vorm van bladluizen en die wil je niet op je groenten tegen komen natuurlijk.

Maar ik vrees dat je deze kolonie niet makkelijk zal kunnen verplaatsen. Nu zijn er genoeg miervriendelijke manieren om ze het leven in je kas onaangenaam te maken, zodat ze zullen verhuizen.

Leuk stukje trouwens :)

Ik wens je een fijn weekend toe.
Doet me er aan denken dat, hoezeer ik de natuur ook respecteer, ik niet van ieder onderdeel even gecharmeerd ben :) Maar toch. Mieren zijn verbijsterend, dat ben ik met je eens. Ik hoef er maar een paar te vermoorden om ze een andere route te laten kiezen, niet meer bij mij naar binnen.

Tja, het is die ijzeren discipline, leervermogen en keihard werken hè, die iets voor elkaar krijgen in hun wereld. Klasse!

BTW: je verbouwt pepers hè; ik vraag me af of die nu ook een beetje pittig zijn? Vraag ik me altijd af. Want zoals de Nederlandse tomaat niet de meest smaakvolle is, geldt dat misschien ook voor de pepers. Overigens zijn echte natuurtomaten natuurlijk stukken beter dan kastomaten, dat weer wel.Dank voor je reaktie bij mij. Je was geïnspireerd, leuk! Mensen zijn hopeloos hè, kwa wijsheid, en helaas komt die ook niet altijd voor bij alle ouderen. Ter compensatie, gelukkig wel soms bij kinderen. Als je er maar naar luistert.

Eén van de dingen die ons vaak in de weg zitten zijn onze hersens, waardoor we altijd puzzelen, piekeren en stressen, zó vermoeiend! Het gekke is dat elfen natuurlijk ook hersens hebben; dus of ze die nu beter onder controle hebben, vaker in de ruststand kunnen zetten???

Ik zal het Bloem en Lucia eens vragen, die zijn altijd in voor een goed gesprek. ;)Afijn, een natuurrijk weekend Wolf! ☼
O, ik vergeet te zeggen dat ik ook van het verleden, en van oude dingen hou. Een oud boek dat volgeschreven is toen ze nog niet zo veel wisten... en ook veel wèl. Vaak geraadpleegd. Een enkel mooi stukje serviesgoed; een handgemaakte kandelaar. Dingen van vóór de elektriciteit, dat is inderdaad onvoorstelbaar!

Ik denk soms aan mijn overgrootmoeder, opoe, die ik nog gekend heb. Hoe lang was de Franse bezetting van Nederland nu nòg geleden, toen zij werd geboren? En ik heb een steen, een kloostermop uit de oude stadsmuur van mijn stadje :) Díe steen heeft de Spanjaarden, en prins Maurits in de 80-jarige oorlog, nog handen vol werk bezorgd! Nu vormt ie een tijdschakel tussen alles van nu en alles van vroeger, ik hoef er maar naar te kijken en de verbeelding komt op gang. Wat heel goed en leuk is.

Ja, ik denk dat we, als we het verleden opgeven (ook de tastbare overblijfselen), ook de toekomst flink uithollen.
Ooit werkte ik bij een biologische tuinder. Uit het bos had hij een hele mierenhoop van rode bosmieren gehaald. Midden op zijn kwekerij was nu het onderkomen van deze bosmieren.

Tussen de stoeptegels heb ik elk jaar mieren. Maar nooit komen ze naar binnen.Natuurvriendelijke groet,
Goede morgen Wolf, ik ben wat uit aan het rusten van het weekend, het was gezellig maar natuurlijk wel twee drukke dagen.

Nog bedankt voor je felicitatie, voor vandaag wens ik je een fijne maandag toe.
Dank, dank! Dat was een geval van go fullmoonguytje, go, hè?