Oogsttijd in het klein.
Ik verwerk vijgen tot suikerloze compote, droog pepers, weck pepers, maak sambal, rooi Yacon [die de eerste en vooralsnog enige nachtvorst niet heeft doorstaan], twijfel over de boerenkool, red wat er te redden is uit de kas [te grote planten in te kleine kas, tomaten allang geruimd/verwerkt], haal nog meer peperplanten naar de werkruimte binnen, steel houtzaagsel van de gemeente die hier aan de overzijde twee royale bomen heeft versnipperd; manicuur de kruidenbakken, ruk woekerende Nachtschades uit, ontdek daaronder enkele prachtige planten die ik inderdaad zelf heb aangeplant maar die dus verloren gingen onder die Nachtschades en... kortom... tussen het werk door [want dachten ze nou echt dat ze me op de bank kregen?!] is het nog meer werk in de tuinen.
En dat vind ik leuk!

Maar mijn zeer kortstondige zonder-werk-igheid gaf me EINDELIJK de kans om een nieuwe ronde haggis te produceren! 

Dit is de derde keer dat ik dit Very Scottish product zelf ga maken.
Bij de eerste keer blies ik in het holst van de nacht mijn smoothy-maker op, wat ik uiterst vermakelijk vond.
Bij de tweede keer had ik al een vleesmolen. Haggis bestaat tenslotte minimaal uit hart, lever, longen van schaap; runderniervet; eventueel wat vleesrestjes van het schaap, maar dat is optioneel - en voorts bouillon, havervlokken en kruiden.
Vreemd recept voor een vegetariër maar voor mij is haggis zó onweerstaanbaar dat je daarom voor mijn part "flexitariër" mag noemen.
Voor de ingrediënten voor haggis is geen dier ooit gefokt of geslacht; het zijn bijproducten.

Origineel hoor ik de gemalen haggis-ingrediënten in een schapenmaag te frottelen, die dicht te naaien en dat dan urenlang in een grote pan te laten koken. [De bereidingstijd voor haggis is minimaal 5 kookuren.]
Aan schapenmaag kwam ik bij de tweede keer al niet, ik heb daar darm gebruikt; aan darm kwam ik de derde keer ook niet meer, maar dat vond ik helemaal niet erg meer.
Want ik had de braadzak ontdekt!

Bij de tweede keer haggis maken had ik meer vulling dan darm. Het restant heb ik verder verwerkt in "braadzakken" . Dat werkte als een tierelier en sterker nog, de structuur van de haggis werd er veel prettiger van dan die ik verwerkt had in de darm.
Je levert wellicht wat in op schapensmaak maar het eindresultaat is fantastisch!

Wat ik nu ook weet: als je de bouillon schapiger wil maken, zou je bij een halal-islamitische slager terecht moeten kunnen.
Ik ben nog op zoek naar een dergelijke bouillonblokjesleverancier.

Omdat na de tweede ronde het aantal afnemers van mijn haggis explosief toenam, heb ik in deze derde ronde alle hoeveelheden verdubbeld.
Ik lever in bakjes van 200 gram aan familie vrienden kennissen liefhebbers bezoekers.
Op elk feestje waarbij hartige hapjes worden geserveerd: het loopt storm!!

Wat nou zo leuk is.
Mensen die op voorhand NEE zeggen tegen haggis, want: BWAAAAAHHHH!!!!
Die het dan toch een héél klein beetje proberen.
Die dan helemaal verkocht raken.
En die dan elke keer bij de eieren van onze Catootjes, meteen een bakje haggis bijbestellen.

:O}}}
16-11-2017 01:56:00
6292
Print
 
Comments List
Ik ben sinds bijna een jaar ook vegetarier maar zelfs in mijn vleesetende dagen had ik er niet aan moeten dénken haggis te eten, brrrrr, maar je kunt er zéér 'smakelijk' over schrijven, wolfje ;)
Goede morgen Wolf, een ingewikkeld recept al die schapenonderdelen.Heel erg vroeger heb ik tijdens vakanties in Engeland wel schapenvlees gegeten, ik vond het smaken, zoals de vette nog ongewassen wol ruikt. Maar ik ben nu al jaren echt vegetarisch dus nee dank u, ik ga er ook niet van proeven. Ik houd wel van schaapjes maar dan in de wei en wat ik er van gebruik is de wol :)

Ik wens je een fijne donderdag toe.
Haha, geweldig! Je hebt een bestseller! Nou, ik kan het me voorstellen hoor, het klinkt echt super. Al vraag ik me af of die structuur niet té fijntjes wordt? En inderdaad, een beetje schapesmaak is goed. Bewaar iets voor jezelf hè, niet alles weggeven.

Droom je ook van een Schotlandreis, trouwens? Al weet ik niet zeker of je er verder als vegetarier genoeg te eten krijgt.

Mooi dat je in de tuinen flink hebt kunnen opruimen en onderhouden! Met die vondsten erbij :)

Intussen, tussen neus en lippen door, de mededeling dat je weer werk hebt, wauw! Super man, gefeliciteerd. Hoe en wat interesseert me wel natuurlijk. Vroegen ze nog naar dat recente ontslag... Dat biedt misschien juist de opening in het gesprek om dat in jouw eigen woorden toe te lichten.

Afijn, ga zo door en veel sukses in de nieuwe baan!
Ik ben geen actief vleeseter maar zou wel graag jouw haggis willen avontureren.

Het is dat Limboland wat ver uit de buurt ligt maar anders was ik absoluut een bakje bij je komen halen.ff off topic: en ja... na enorm veel gezeur en gezever + gedemonstreer mag (mogen) ik (wij) m'n (onze) canta's behouden... voorlopig!!! Maar wie dan weer leeft wie dan weer zorgt...

Met de economie gaat t goed! (zei ze cynisch) !!!
Goed van je Zohra!
En ook @ Haba; ja de wol is beter, dan blijft het schaapje leven. Ik ben er alleen in de 35 jaar dat ik vegetariër ben, achter gekomen dat op de lange duur bepaalde tekorten ontstaan. Vitamine B wordt bv wel toegevoegd aan de huidige veggyburgers, maar dat wordt minder goed opgenomen in het lichaam in deze vorm.
Daarom ben ik op zeker moment incidenteel orgaanvlees gaan eten. Incidenteel = als het lichaam er om vráágt. Net zoals het soms waanzinnig naar spinazie verlangt, bieten wil of zeewier.
Orgaanvlees is niet iets waar dieren voor worden 'gehouden'. Het wordt beschouwd als "restafval"...

Clemens; de structuur wordt wel fijner, maar niet té fijn.
Van een Schotlandreis droom ik al vanaf mijn 16e. Het gekke is, zelfs nu ik de mogelijkheid zou hebben om ook echt te gaan, blijf ik liever thuis, bij de kippies en de moestuin, de zij- voor- neven- en achtertuin, de wafjes, ons eigen Landj, verder dromen.
Ik ben zo iemand die bang is dat als je een droom werkelijkheid gaat laten worden, dat het dan een nachtmerrie blijkt.
Ben ondertussen al een aantal keren gecorrigeerd in deze met real life ervaringen, en toch, en toch.

@Es: Super!
Ik heb zelf iets enorm geks gedaan deze week. Ik heb de nieuwe Canta laten voorrijden voor een proefrit. Ik heb de nieuwe benzine-variant geprobeerd, maar EIGENLIJK wilde ik gaan voor de electrische. Vanaf het begin dat ik de Canta heb, heb ik gezegd: o, was er maar een electrische.

Nu kwam die, maar ik schrok mij een rolberoerte van de prijs.
En ik ben erg gehecht aan mijn huidige ballerina. Wij hebben samen al heel wat doorgemaakt.
Ik kon de elecanta niet zelf rijden, want er was geen pedaal voor de linkervoet in het proefmodel. Gevolg was dat ik enorm de zenuwen had want het ging allemaal razendsnel van start, itt me huidige, het maakte geen herrie, itt me huidige, dus we zaten op de weg vóór ik het zelfs maar in de gaten had.
We hebben een aantal proefrondes gereden en toen de mens van Waajienberg weer lekker naar Veenendaal gestuurd, en daarna begon het 'ijsberen'. En rekenen.
Ik heb besloten mijn huidige Canta in te ruilen voor een electrische Canta.
Voor mij is het bereik voldoende [met oplaadmogelijkheden] en de snelheid ook.
Wij hebben als tip meegegeven dat het snoer van de accu net als een stofzuigersnoer, langer kan!
Hey Wolf, dank je! Dat is het mooiste gevolg van een gedicht :) En tja; iedereen heeft iemand nodig hè, om van te houden op dezelfde manier als andersom. Het is mooi, als het klikt !

Fijn weekend!
Hey Wolf, haha, ik ben benieuwd of Haba nog fikkies gaat stoken met Laura! Moest wel lachen om je opmerkingen, ik had ook zo'n grasveldje in de buurt en we stookten ook vuurtjes; door jouw verhaal schoot het me te binnen. Prachtig was dat. Er was ook een beekje waar zelfs ik overheen kon springen, en daarachter kwam je in een wel heel besloten wereldje, mooi mooi.

Het meest bijzonder is, dat dit nog bestaat, want het is sindsdien beschermde natuur geworden. Maar dat is wel een heel zeldzaam happy end.

De naschoolse opvang trekt er ook hier trouwens op uit... naar het parkje tussen mij en de naastgelegen school! Herrie onder mijn raam....
Bij mijn proefrit canta heb ik zowel de benzine- als elecanta uitgeprobeerd. Bij het gas geven 'schoot' de ele als een gek weg. Naar mijn gevoel accelereert 'ze' sneller dan de oude vertrouwde, ook het rempedaal zat wat verder weg. Maar dat is allemaal een kwestie van wennen.

Wanneer wordt deze nieuwe dame verwacht???